Pages

30.10.13

Geometrie, lijn, ritme Meyer May House

Meyer May House, Michigan, 1908
Geometrie, herhaling

Wright vond dat materialen in hun natuurlijke toestand moesten worden gebruikt, zonder decoratieve franjes. Hiermee koppelde hij de eenvoud van het materiaal aan de vele mogelijkheden van de industriële techniek. Zo zou de machine laten zien dat de schoonheid van bijvoorbeeld hout in het materiaal zelf besloten ligt en niet om het feit dat het ambachtelijk is bewerkt.
Alle 'ornamenten' die Wright gebruikt zijn machinaal geproduceerd. De lambrisering, meubilair en lampen. Ook de houten mal voor de betonnen ornamenten. Vandaar de geometrische lijnen. Hiermee verhoog Wright niet alleen de productie, maar versterkte dit ook zijn concept horizontaliteit. Door gebruik van de machine is er veel repetitie. Door gebruik te maken van repetitie wordt er een rustieke omgeving gecreëerd.



Ruimtelijkheid Meyer May House

Meyer May House, Michigan, 1908
Ruimtelijkheid

De plattegrond van het Meyer May House is erg verschillend ten opzichte van de andere plattegronden van de woningen van Wright. De woonkamer en de eetkamer zijn naar voor- en achter geplaatst. De hal die ertussen loopt scheid én verbind  deze twee ruimtes tegelijkertijd. Hierdoor creëert hij een ‘natuurlijke’ scheiding tussen de ruimtes. Je krijgt geen gevoel van omslotendheid.

Als je bij de smalle diepe ingang binnenkomt dan kom je in een ruimte waar het plafond van dubbelde hoogte is. Dit is de decompressed space (hal) en decompressed space is de ingang. Door het verschil in plafondhoogte wordt de ruimtelijke benadrukt door het voor het oog ‘grote’ verschil.
Naarmate je verder loopt kom je bij de woonkamer. Aan de linkerkant zie je de bijna-helemaal glas-in-lood ramen die doorlopen tot het plafond waar er nog glas-in-lood dakramen zijn. De woonkamer heeft een houten lambrisering die doorloopt rondom de kamer. Aan de rechterkant is de openhaard geplaatst. De muur en plafond zijn van afgewerkt met pleisterwerk en hout. De vloer is eveneens hout. De openhaard daarentegen is van baksteen. De horizontale voegen zijn goud gekleurd zodat het licht prachtig wordt weerkaatst met of zonder vuur van de openhaard.




The Basic Forms Unity Temple

Unity Temple, Oak Park, Illinois (1905-1907)
Ruimtelijkheid en licht

De kerk van Wright. De Unity Temple is eigenlijk eenvoudig ontstaan. In principe zijn twee betonblokken verbonden door een entreefoyer. Het grootste blok is de kerk zelf en in de kleine werden de taken van de gemeente uitgevoerd. De ruimtelijke sensatie ontstaat in het interieur, waar vier grote buitenpijlers naar binnen dringen. Deze dragen ook de vierkante bovenlichten doorbroken dakplaat. De buitenmuren lopen zonder sparing geheel door tot de eerste verdieping. Dit is ter afscherming van het verkeerslawaai  voor de altaarruimte. Onder het plafond zijn er geen muren geplaatst, maar glas-in-lood ramen die tot de daklichten reiken. Hierdoor ontstaat het effect dat als je binnen staat er geen nadrukkelijke begrenzing van de ruimte is. Het licht komt van alle kanten binnen stromen.




3.10.13

Dynamiek en Materiaal Fallingwater




Fallingwater staat in harmoniemet de natuur,  als begeleiding van de muziek van de waterval. Dagelijks leven van de familie Kaufmann.
 4 Materialen: Steen, Gewapend Beton, Staal en Glas
Tint op het beton is de kleur van de gevallen blaadjes, camouflage. Staal is gebruikt van buiten naar binnen in de woning. Wright heeft de staal rood laten verven om mensen te herinneren naar de ware kleur van staal en de manier waarop staal wordt gemaakt.

 Verborgen ingang die jou naar boven leid, je komt klein binnen en zodra je boven bent wordt je overmacht door de ruimte en natuur.
 All het steen is gewonnen binnen 100m van het terrein. De arbeiders moesten de stenen op een onregelmatige en over elkaar heen opstapelen om het natuurlijke aspect van de woninge te versterken. De woning groeit uit de rotsen.



2.10.13

Vergelijking Gebouwen

concepten uit de tekst
1) simpele vormen
2) gebouwen op maat gemaakt
3) opgaan in de natuur/ omgeving
4) gebruik natuurlijke kleuren ( die opgaan in de omgeving )
5) natuulijke materialen
6) zorg voor een karakter dat het huis "oneindig" maakt

gevonden concepten
- een centrale Haard
- open plattegronden
- verborgen ingang
- horizontale lijnen


The Ward Willits House




Johnson wax building

















Guggenheim museum
























William H winslow House

File:William H. Winslow House Front Facade.jpg






26.9.13

Frank Lloyd Wright door de jaren heen


in 1908 publiceerde "the architectural record" een stuk geschreven door frank lloyd wright.
dit stuk heette "in the cause of architecture". hij begon zijn publicatie met een dictaat over de belangen van architectuur in combinatie met de natuur.

  1. Simplicity and Repose are qualities that measure the true value of any work of art.
  2. There should be as many kinds (styles) of houses as there are kinds (styles) of people and as many differentiations as there are different individuals. A man who has individuality has a right to its expression in his own environment.
  3.  A Building should appear to grow easily from its site and be shaped to harmonize with its surroundings if Nature is manifest there.
  4. Use the soft warm, optimistic tones of earths and autumn leaves in preference to the pessimistic blues, purples, or cold greens and grays of the ribbon counter.
  5. Bring out the nature of materials, let their nature intimately into your scheme. Reveal the nature of the wood, plaster, brick, or stone in your designs, they are all by nature friendly and beautiful.
  6. A house that has character stands a good chance of growing more valuable as it grows older while a house in the prevailing mode, whatever that mode may be, is soon out of fashion, stale, and unprofitable. Above all, integrity.


Solar Hemicycle 






R&G Pauson House



Analyse

Mies van der Rohe

- Avant-garde
- Keerde zich tegen formalisme en esthetische speculaties
- Architectuur schuilt niet in het bedenken van vormen maar een eerlijke uitdrukking van de constructie en de    tijdgeest
- Bouwkunst is een ruimte gevatte tijdswil, Levend, Afwisselend en Nieuw
- Ruime vertrekken, overzichtelijk en ongeldeeld
- Maximale effect met minimaal inzet van middelen

Frank Lloyd Wright (Fallingwater)







19.9.13

Vormconcepten

Vormen: Beweging- Kleur- Contrast





 
 
 



HORIZONTALITEIT

Wright heeft parallele vlakken gebruikt om daarmee te benadrukken dat daarmee het gebouw
parallel staat met de aarde, het gebouw behoort daarmee tot de aarde.  Hij waardeerde de natuur,
met name de Midweste natuur. Dit kwam vooral omdat hij vroeger met zijn oom op het land moest
werken in de zomer.  Hij kon daar de horizontale lijn van het land observeren, de lijn die hij aannam
als thuis en vrijheid "On the flat prairie of the Midwest, breadth would be a sign of shelter, as height was a sign of power and success in the city" (17). It would signify comfort, a quality that Wright wanted to characterize his buildings, particularly his houses.

Maquette



As Wright's career progressed, so did the mechanization of the glass industry. Wright fully embraced glass in his designs and found that it fit well into his philosophy of organic architecture. Glass allowed for interaction and viewing of the outdoors while still protecting from the elements. In 1928, Wright wrote an essay on glass in which he compared it to the mirrors of nature: lakes, rivers and ponds.