Pages

30.10.13

Ruimtelijkheid Meyer May House

Meyer May House, Michigan, 1908
Ruimtelijkheid

De plattegrond van het Meyer May House is erg verschillend ten opzichte van de andere plattegronden van de woningen van Wright. De woonkamer en de eetkamer zijn naar voor- en achter geplaatst. De hal die ertussen loopt scheid én verbind  deze twee ruimtes tegelijkertijd. Hierdoor creëert hij een ‘natuurlijke’ scheiding tussen de ruimtes. Je krijgt geen gevoel van omslotendheid.

Als je bij de smalle diepe ingang binnenkomt dan kom je in een ruimte waar het plafond van dubbelde hoogte is. Dit is de decompressed space (hal) en decompressed space is de ingang. Door het verschil in plafondhoogte wordt de ruimtelijke benadrukt door het voor het oog ‘grote’ verschil.
Naarmate je verder loopt kom je bij de woonkamer. Aan de linkerkant zie je de bijna-helemaal glas-in-lood ramen die doorlopen tot het plafond waar er nog glas-in-lood dakramen zijn. De woonkamer heeft een houten lambrisering die doorloopt rondom de kamer. Aan de rechterkant is de openhaard geplaatst. De muur en plafond zijn van afgewerkt met pleisterwerk en hout. De vloer is eveneens hout. De openhaard daarentegen is van baksteen. De horizontale voegen zijn goud gekleurd zodat het licht prachtig wordt weerkaatst met of zonder vuur van de openhaard.




No comments:

Post a Comment